“Een applicatie staat in no-time in de cloud, volautomatisch”

Interview met Eric, software developer bij ditp

Supersnel en foutloos naar de cloud

Binnen tien minuten feilloos nieuwe software uitrollen naar de cloud? En dat zonder downtime? Bij ditp doen we het volledig geautomatiseerd, lean and mean dus. Met als extra pluspunt een enorme schaalbaarheid, stelt software developer Eric. “Het maakt niet uit of we nu naar één of naar tien applicatieservers uitrollen. Het gaat supersnel en foutloos.”

“Van het maken van de source code tot en met de werkende applicatie, we hebben de hele build-straat geautomatiseerd. Alles gebeurt op dezelfde manier en is herhaalbaar. Door handmatige handelingen uit het proces te halen, gaat dit niet alleen sneller. Het geautomatiseerd ontwikkelen, testen en uitrollen van software voorkomt bovendien dat er fouten worden gemaakt”, vertelt Eric. Zo is het uitrollen van software letterlijk een kwestie van een druk op de knop. “Technisch zit er heel veel achter, maar functioneel is het een proces met overzichtelijke stappen. Je hoeft niet te weten wat er allemaal precies gebeurt. Als je maar weet op welke knop je moet drukken.”

“We hebben de hele build-straat geautomatiseerd, van code tot werkende applicatie”
favicon
Eric
software developer

In één keer uitrollen naar verschillende klantomgevingen

Natuurlijk moet de automatisering wel worden ingericht, daarvoor worden scripts geschreven met geavanceerde tools. Eric: “We werken met Amazone Web Services voor cloud computing. AWS heeft heel krachtige tools om scripts voor het geautomatiseerd uitrollen van applicaties naar de cloud te maken.” Ook een uitrol naar meerdere klantomgevingen tegelijk is geen probleem. “Als nieuwe code klaar is, gaat die naar ons versiebeheersysteem GIT. Daar wordt de code automatisch gecontroleerd op kwaliteit. Vanuit GIT gaat de code vervolgens geautomatiseerd de cloud in, waarbij elk stukje code op de juiste server terechtkomt.”

“De combinatie van geautomatiseerd uitrollen en de schaalbaarheid van de cloud biedt veel flexibiliteit”
favicon
Eric
software developer

Aantal servers automatisch opschalen

Het in één keer geautomatiseerd uitrollen van code naar meerdere klantomgevingen speelt bijvoorbeeld een rol bij Askly, de evaluatiesoftware van ditp. Dit is ook het geval bij de uitrol van nieuwe versies van Planly, de planningstool die ditp samen met ICT-bedrijf FEM Systems ontwikkelde. Planly maakt het mogelijk om centraal afspraken met medewerkers in te plannen voor het vervangen of het uitleveren van hardware. Verschillende klanten van FEM Systems werken met Planly. “Een van die klanten is een grote Nederlandse bank, die meerdere applicatieservers nodig heeft voor het gebruik van Planly. De combinatie van geautomatiseerd uitrollen en de schaalbaarheid van de cloud biedt veel flexibiliteit”, aldus Eric.

Klaar om te automatiseren en te optimaliseren?

Wij ondersteunen je graag bij het automatiseren van processen en het verbeteren van gebruikerservaringen. 

Meer weten?

Maximaal profiteren van de voordelen van de cloud?

Heb je een eigen cloudomgeving, maar ontbreekt het je aan de juiste mensen voor het ontwikkelen en beheren van je cloudoplossingen? Onze cloud engineers doen het voor je, op detacheringsbasis.

Patrick met telefoon

Continuous deployment

Een ander voordeel van geautomatiseerd uitrollen naar de cloud is dat je geen downtime hebt. “Je kunt een heel nieuwe omgeving maken en die in één keer deployen. Dat doe je in minuten, in plaats
van uren zoals vroeger. Je hoeft niet meer ’s avonds na kantoortijd de boel een paar uur stil te leggen voor een update. Dat is bijvoorbeeld heel belangrijk voor het wereldwijde portaal dat we voor Ricoh hebben gebouwd. Dit moet altijd beschikbaar zijn. Het uitrollen van nieuwe versies zonder downtime maakt het bovendien mogelijk om aan continuous deployment te doen: je verbetert applicaties continu door snel en eenvoudig code uit te rollen.”

“Het uitrollen van nieuwe versies zonder downtime maakt continuous deployment mogelijk”
favicon
Eric
software developer

Menselijke kwaliteitscontrole

Toch blijft mensenwerk belangrijk bij de uitrol van applicaties, hoe geautomatiseerd het ook gebeurt. Eric: “De risico’s zijn te groot, je wilt niet dat er iets fout loopt bij het automatisch uitvoeren van activiteiten. Daarom worden scripts ook altijd door een collega-ontwikkelaar gecontroleerd.”

Scroll to Top