Blocklabel
Digitaal door het verduurzamingsproces
Stapsgewijze verduurzaming van het mkb met het online Ecolytics-platform
Van visie naar techniek: de flexibele vertaalslag van ditp
Mkb-ondernemers kunnen wel wat hulp gebruiken bij hun verduurzaming. Daar speelt Blocklabel op in, met een digitaal platform dat ze door de energietransitie heen loodst. Ditp zorgde voor de technische vertaling van de visie van de start-up, met de ontwikkeling van het Ecolytics-platform. Zo hielp het softwarebedrijf de basis voor het succes van Blocklabel te leggen.
Verduurzamen niet eenvoudig
Verduurzaming is voor veel ondernemers in het mkb een lastige opgave, vertelt Lydia Gitsels van Blocklabel. “Grote bedrijven hebben eigen adviseurs of huren adviseurs in, dat is meestal niet het geval bij kleine en middelgrote organisaties. Maar als ze niet aan hun verplichtingen voldoen, riskeren ze een boete. Duurzaamheidscans zijn er genoeg, de adviesrapporten verdwijnen echter vaak in een la.”
Multi-stakeholder platform
Samen met Michel Mol besloot Gitsels Blocklabel op te richten om het mkb ondersteuning bij hun verduurzaming te bieden. Belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Blocklabel is Ecolytics. Dit digitale platform geeft kleine en middelgrote organisaties voortdurend inzicht in hun duurzaamheidsproces en helpt ze telkens de juiste stappen te zetten – van het nemen van de benodigde energiebesparende maatregelen tot het aanvragen van subsidies en het voldoen aan wet- en regelgeving. Gitsels: “Ons doel is straks een platform te bieden voor meerdere stakeholders die een rol in de verduurzaming van het mkb spelen. Naast het mkb zijn dat bijvoorbeeld ook gemeentes, bedrijventerreinen of omgevingsdiensten. Maar de belangrijkste stakeholder is de mkb’er zelf, dus daar zijn we mee begonnen.”
Samenwerken op lange termijn
Gitsels en Mol hebben elk ervaring met verduurzaming binnen het mkb. Gitsels onder meer vanuit haar bedrijf Nova Connect, waar ze ondernemers subsidieadvies geeft, Mol vanuit de led-verlichtingsbusiness. Ze doen al jaren zaken met elkaar en zijn sinds een paar jaar actief bij de Green Businessclub Zaanstad. Daar zitten ze samen in de werkgroep Energietransitie. “We wisten precies wat we wilden met Ecolytics, maar van de technische ontwikkeling van software hadden we geen verstand. Dus zijn we op zoek gegaan naar een partner voor een samenwerking op lange termijn”, aldus Gitsels.
Een relatie verwees Gitsels en Mol naar ditp en dat voelde direct goed. “Ondanks dat we een start-up zijn, nam ditp ons meteen serieus. Andere partijen waarmee we in gesprek zijn gegaan kaatsten vaak de bal terug. We wilden bijvoorbeeld energiedata via Ecolytics toegankelijk maken, die moesten we dan zelf maar even ergens vandaan halen. Ditp dacht vanaf het eerste moment met ons mee. In een brainstormsessie hebben we besproken wat we allemaal in Ecolytics wilden en waar we op moesten letten. Ook heel fijn was dat ditp ons als startend bedrijf de mogelijkheid bood om gespreid te betalen.”
Eerst schermen en logica
De plannen van Blocklabel waren omvangrijk, dat was vanaf het begin duidelijk. “Daarom stelde ditp voor om eerst alle schermen en logica van Ecolytics uit te denken en daarna het visuele ontwerp te maken. Dat noemen ze een low-fidelity design”, zegt Gitsels. Bovendien zorgde ditp ervoor dat Blocklabel meteen aan de slag kon en niet hoefde te wachten tot het hele platform klaar was. “Ze hebben eerst een tool ontwikkeld voor de intake van klanten, een energiescan die ze later onderdeel van Ecolytics hebben gemaakt”, legt Gitsels uit. Ze voegt er lachend aan toe: “Gaandeweg het project realiseerden we ons telkens dat we dingen toch net weer anders wilden, dus ditp heeft verschillende aanpassingen moeten doen. Om te voorkomen dat ze gillend gek van ons zouden worden, hebben we afgesproken dat ze duidelijk hun grenzen zouden aangeven. Ook daarover verliep de communicatie gelukkig heel soepel. Het zegt veel over de flexibiliteit van ditp.”
De uitdaging
Realisatie van een veelomvattend digitaal platform dat mkb’ers stap voor stap helpt te verduurzamen.
De oplossing
Ontwikkeling van het Ecolytics-platform op basis van een flexibel low-fidelity design.
Technieken
- Java
- Angular
- Typescript
- TailwindCSS
- UX Design
Ontwikkelen vanuit de kracht van samenwerken
Inlevingsvermogen is een van de de belangrijkste factoren bij een succesvol ontwikkeltraject. Een ontwikkelteam moet zich volledig kunnen verplaatsen in jouw werkveld.
Pas dan kunnen we samen ontdekken hoe we problemen kunnen oplossen en waar interessante perspectieven liggen. Als dat helder is, hebben wij de technische expertise.
Eerste versie online
Sinds november is de eerste versie van Ecolytics online. Ondernemers kunnen er een energieprestatiecheck doen, waarna ze zien welke wet- en regelgeving en subsidies van toepassing voor ze zijn. Vervolgens kunnen ze via de energiescan een gepersonaliseerd dashboard krijgen. Dit dashboard geeft inzicht in hun actuele situatie. Waar zit hun energiebesparingspotentieel? Wat zijn hun verplichtingen? En hoe zit het met subsidies en collectieve acties? Hebben ze ondersteuning nodig bij hun plannen, dan roepen ze met een muisklik de hulp van Blocklabel in die ze kan verbinden aan lokale expertise. Gitsels: “Zo loodsen we bedrijven door het verduurzamingsproces heen en helpen we ze de benodigde investeringen te doen.”
Na de livegang van Ecolytics is ditp begonnen aan de bouw van een crm-systeem binnen het platform. Dit systeem is ondertussen ook live. “Hiermee kunnen we eenvoudig gegevens over klanten bijhouden. Welke contacten zijn er bijvoorbeeld geweest? Waarover? En welke subsidies zijn er aangevraagd? Dat is eveneens handig als we het platform medio dit jaar uitbreiden naar andere stakeholders. Alle data bevinden zich op één plek doordat de crm-oplossing volledig binnen Ecolytics is geïntegreerd. Zo is Ecolytics dus ook een ideale oplossing voor bijvoorbeeld het energieloket van gemeentes”, aldus Gitsels.
Korte lijntjes
De bijdrage van ditp aan de totstandkoming van Ecolytics is groot, stelt Gitsels. “Wij zijn zelf gebruikers van platformen en we weten wat ondernemers fijn vinden, maar we hebben geen technische kennis. Ditp heeft onze visie vertaald naar een passende tool. We hebben de eerste enthousiaste reacties van ondernemers al binnen.” Vooral ook de korte lijntjes naar ditp stellen Mol en Gitsels op prijs. “Als er iets is, hoeven we maar te bellen. Ook samenwerken in hun projectmanagementsysteem Basecamp is prettig. Alles staat erin, van de designs en to do’s tot ons wensenlijstje voor de volgende versie.”
Benieuwd naar het Ecolytics platform? Neem een kijkje.